to place 1983 great grandmother in 2020 Aalst


29/10/2020

15:09

virtual space: Aalst, next to the public library

photograph made by my father and send via whatsapp


02/11/2020

physical space: Budapest 6th district

text written
Ik vergat de postkaart van mijn overgrootmoeder tussen het boek van Ivan Krastev, Na Europa. De bibliothecaris stuurde me meteen een mail dat het aan de infobalie op me wachtte. De foto is mijn overgrootmoeder die naar Mallorca kon reizen in 1983, met het vliegtuig. De democratisering van reizen met het vliegtuig was één van de vele EU verwezenlijkingen. Wat als luxe gezien werd om je land van herkomst als gewone man te verlaten werd tijdens mijn jonge leven een gewoonte.


Ook ik werd verslaafd aan goedkope vliegtickets, werd nerveus wanneer van de ene dag op de andere de prijs steeg met ‘amper’ 10 euro. De EU waarden werden overgenomen door de vrije markt en vliegtickets werden één grote soep, witte lijnen die de blauwe lucht doorstrepen. Het was op sommige dagen goedkoper om naar Budapest te vliegen dan de trein van Brussel naar de zee te nemen bijvoorbeeld... De afgelopen covid-crisis heeft onze relatie met reizen veranderd: waar treinreizen en concepten zoals ‘Zomer zonder Vliegen’ eerder in de alternatieve scène gebeurde, is nu voor meer mensen het geval. Ook ik nam de beslissing om terug te keren naar Hongarije met de trein, wat me het dubbele kostte. Toch wilde ik een verandering, actiever kiezen voor schone lucht, een rustige reis i.p.v het transit-kippenkot op de luchthaven. Waar we gewoon zijn geworden aan controles en regulaties en de grootte van onze reiskoffer ons ook plots een extra kost kan opleveren.


Tijdens de treinreis zag ik de verschillende taalgrenzen, natuurgebieden, bruggen in Europa. Ik dacht aan de vele low-cost maatschappijen waar mensen nu hun job verloren zijn. Ik dacht aan mijn overgrootmoeder, die zich als de presidentsvrouw moest gevoeld hebben wanneer ze in haar witte mantel de trap afstapte. Een unieke gebeurtenis in haar leven.  Mijn vader die het verloren kaartje is gaan ophalen, bedank ik voor zijn publieke interventie. Zo is mijn overgrootmoeder toch nog eens in het nieuwe decor van Aalst geplaatst, naast de Utopia bibliotheek.


En zo voel ik me toch ook nostalgisch verbonden met mijn geboortestad.https://utopia.aalst.be/

https://www.aalst.be/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sabena

https://zomerzondervliegen.be/

https://www.etsy.com/nl/market/sabena

https://www.etsy.com/nl/listing/847484619/zeldzame-vintage-tas-van-sabena-belgian?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=sabena&ref=sr_gallery-1-8&cns=1


5 views0 comments

Recent Posts

See All